Yoghurt

Zeg vaarwel tegen de supermarkt: maak je eigen yoghurt thuis

Zeg vaarwel tegen de supermarkt: maak je eigen yoghurt thuis

Wie houdt er nu niet van een kommetje romige yoghurt in de ochtend? Het is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond en voedzaam. Maar wist je dat je je eigen yoghurt kunt maken in plaats van het in de supermarkt te kopen? Het is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft je ook de controle over wat er in je yoghurt zit. In dit artikel laten we je zien hoe je eenvoudig en snel je eigen yoghurt thuis kunt maken.

Wat heb je nodig?

Om je eigen yoghurt te maken, heb je slechts een paar ingrediënten en hulpmiddelen nodig. Hier is een lijst van wat je moet verzamelen:

 • Yoghurtcultuur
 • Verse melk
 • Thermometer
 • Pot of bak
 • Keukenhanddoek
 • Geduld

Hoe maak je het?

Volg deze eenvoudige stappen om je eigen yoghurt te maken:

 1. Verwarm de melk: Giet de verse melk in een pot en verwarm deze langzaam op een laag vuur tot 85°C. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten en roer regelmatig om de melk gelijkmatig te verwarmen.
 2. Laat de melk afkoelen: Haal de pot van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 43°C. Dit is de ideale temperatuur voor de yoghurtcultuur om goed te kunnen groeien.
 3. Meng de yoghurtcultuur: Voeg de yoghurtcultuur toe aan de melk en meng goed. Gebruik de hoeveelheid yoghurtcultuur zoals aangegeven op de verpakking. Roer zachtjes totdat alles goed gemengd is.
 4. Laat de yoghurt fermenteren: Bedek de pot met een keukenhanddoek en laat deze op een warme plaats staan ​​gedurende 4-8 uur, afhankelijk van hoe dik je de yoghurt wilt hebben. Hoe langer de yoghurt fermenteert, hoe dikker en zuurder deze wordt.
 5. Koel de yoghurt: Zet de pot na de fermentatietijd in de koelkast om de yoghurt af te koelen en op te stijven. Laat het minstens 3 uur staan ​​voordat je het serveert.

Waarom zelfgemaakte yoghurt?

Het maken van je eigen yoghurt brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt. Je kunt kiezen voor melk van hoogwaardige kwaliteit en biologische yoghurtculturen. Dit maakt je yoghurt niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.

Bovendien bespaar je geld door je eigen yoghurt te maken. Het is veel voordeliger dan het kopen van yoghurt in de supermarkt, vooral als je regelmatig yoghurt eet.

Daarnaast is het milieu ook gebaat bij het zelf maken van yoghurt. Je produceert minder afval omdat je geen plastic yoghurtbakjes meer hoeft weg te gooien. Het is een kleine stap, maar elke stap telt als het gaat om duurzaamheid.

Conclusie

Maak je eigen yoghurt thuis en zeg vaarwel tegen de supermarkt. Met slechts een paar ingrediënten en wat geduld, kun je genieten van verse, gezonde en heerlijke yoghurt. Het zelf maken van yoghurt geeft je niet alleen de controle over de ingrediënten, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee en het milieu. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van je zelfgemaakte yoghurt!

Ook interessant....